MAPLE BEAR GLOBAL SCHOOLS The best of Canadian education for a global future.

PODSTICANJE UČENJU ENGLESKOG JEZIKA KOD KUĆE

Mi u Maple Bear-u duboko verujemo da obezbeđivanjem visoko kvalitetnog dvojezičnog obrazovanja, pružamo više od pukog učenja drugog jezika.

Naučna istraživanja dokazuju da učenje dva ili više jezika u ranom uzrastu, ima veliki značaj za razvoj deteta, i to najčešće uključuje:

 • Stimuliše razvoja mozga 
 • Poboljšava razvoj engleskog jezika
 • Osnažuje kulturološki identitet

Međutim, u periodu vanrednog stanja kada naša deca uče kod kuće, roditelji mogu biti u nedoumici kako da održe zamah postiguntog usvajanja engleskog jezika u vrtiću.

Kako da roditelji, koji veruju u dvojezično obrazovanje, nastave sa učenjem engleskog jezika kod kuće? 

NAČINI ODRŽAVANJA RAZVOJA ENGLESKOG JEZIKA

Ono što je deci potrebno je česta upotreba engleskog jezika, a postoji mnogo načina da se održi razvoj engleskog jezika, bilo da roditelji govore jezik ili ne.

 1. Čitanje naglas 

Pokazalo se da čitanje naglas poboljšava pismenost, mišljenje I veštine u učenju. Takođe, ono budi duboku ljubav prema knjigama. Iz tog razloga, čitanje sa detetom na jednom ili više jezika, je nešto što bi trebalo da se radi redovno. To je ujedno I prilika da se da na važnosti zajedničkom čitanju sa detetom I da se uživa u njemu.

Ovo su neki saveti za čitanje naglas:

 • Čitajte izražajno i na zabavan način
 • Postavljajte pitanja poput ko, zašto, kada, kao i otvorena pitanja kako bi gradili kritičko mišljenje.
 • Dozvolite starijoj deci da ona vama čitaju.

( Pronađite dodatne savete o čitanju naglas na ovom blogu ili pogledajte kratak video o važnosti Čitanja naglas u Maple Bear učionici.Find more tips on Reading Aloud in this blog post or watch this short video on the importance of Read Alouds in the Maple Bear classroom)

 • Prilike za razgovor 

Deci je potrebno da posmatraju, slušaju i imitiraju jezik. Jezik se unapređuje izgovaranjem I slušanjem, I to je posebno značajno za decu koja još uvek ne čitaju. Zato svakodnevni, redovni razgovori sa vašom decom razvijaju njihove govorne sposobnosti.

Evo nekih ideja koje možete uvrstiti u vase dnevne rutine:

 • Zajedno pravite spisak namirnica za kupovinu
 • Razgovarajte o receptima i savetima za pripremu hrane
 • Zajedno razgledajte porodične fotografije I razgovarajte o uspomenama
 • Razgovarajte u toku zamišljene igre
 • Praktikujte igre brojanja i pokretne igre uz pesme
 • Igrajte igrice na engleskom jeziku I tražite od deteta objašnjenje pravila igre
A picture containing text, child, little, sitting

Description automatically generated
 • Druge aktivnosti kroz koje se vežba jezik

Postoji mnogo dostupnih načina koji olakšavaju usvajanje engleskog jezika.  Ne zaboravite da konstantna izloženost jeziku pospešuje deo mozga koji je odgovoran za pismenost.

 • Dogovorite vreme igranja na mreži isključivo na engleskom
 • Učite kroz tutorijale na engleskom  sa interneta, kao što su treninzi fudbala, časovi plesa I sl. 
 • Muzika je uvek dobar način da se kroz zabavu vežba jezik u svim uzrastima
 • Budite kreativni  u pravljenju porodičnih snimaka na engleskom jeziku

UČESTALO KORIŠĆENJE I SLUŠANJE ĆE UNAPREDITI JEZIČKE VEŠTINE

U Maple Bear-u, koristeći našu vlastitu kanadsku metodologiju I nastavni plan I program, imamo jedinstvenu poziciju iz koje možemo da pružimo najbolje  dvojezično obrazovanje na svetu. Mi imamo iskustvo I duboko razumevanje dečijeg usvajanja jezika I znamo da će dete najbolje naučiti jezik kroz posmatranje, slušanje I imitiranje.

U vreme pandemije, Vama kao roditelju kod kuće, biće potrebna posvećenost I strpljenje.  Vremenom, kroz iskustvo I ponavljanjem, Vaše dete će napredovati u učenju engleskog jezika.

Leave a comment

Related news

IGRA I UČENJE SA VAŠOM DECOM

Igra je dobra za svakoga. U Maple Bear-u, igra je deo pedagoških osnova i mi preporučujemo da igra bude (za decu i odrasle) sastavni, najvažniji deo svakoga dana.  S obzirom da su porodice  kod kuće izolovane od aktivnosti koje su im bile svakodnevnica, potrebno je razviti nove rutine kako bi se sačuvalo emotivno I psihičko zdravlje. …

Read more
VREME PRED EKRANOM TOKOM KOVID KRIZE

Vreme provedeno pred ekranom, i upotreba tehnike uopšte, oduvek je bila važna tema  među roditeljima, i pre Kovid pandemije. Sada, tokom globalne pandemije, roditelji i deca provode vreme uglavnom kod kuće. Ova ekstremna i krajnje neobična situacija u kojoj se nalazimo, samo je intenzivirala roditeljsku brigu vezanu za količinu vremena koju deca provode uz svoje…

Read more
ČESTA PITANJA O DVOJEZIČNOM OBRAZOVANJU

Većina roditelja koja upiše dete u Maple Bear školu, istinski razume pristup učenju jezika koji koristimo, ali ipak postoje pitanja i nedoumice.  Ovo su neka od najčešće postavljanih pitanja koje dobijamo na ovu temu. Odgovori su zasnovani na iskustvu stečenom širom sveta i istraživanjima na koje se Maple Bear škole oslanjaju, kako bi pružili visokokvalitetno…

Read more

Information and frequent questions