MAPLE BEAR GLOBAL SCHOOLS The best of Canadian education for a global future.

Dvojezično obrazovanje

Učenje engleskog jezika kroz konstantnu izloženost i okruženost istim

Rano detinjstvo nije samo doba u kome detetu jednostavno prolazi vreme. To je najznačajniji period za razvoj u njegovom životu.Tada se započinje izgrađivanje osnova koje omogućavaju uspeh u narednim godinama. Maple Bear predškolski program se oslanja na učionice u kojima se izvode aktivnosti u većim i manjim grupama. Mnoštvo centara za učenje obezbeđuje odgovor na različite potrebe i interesovanja dece. Maple Bear je sigurno mesto u kome je istraživanje ohrabreno, a deca se osećaju sigurno i napreduju u učenju.

Prednosti dvojezičnog obrazovanja

Dvojezično obrazovanje je upotreba dva različita jezika u nastavi u učionicama akademskog sadržaja. U Maple Bear-u, učenici izučavaju sve akademske predmete na maternjem ili engleskom jeziku, u zavisnosti od predmeta i nivoa studija.

Učenici ne uče samo reči u učionici Maple Bear-a. Ovo je ključna razlika između programa koji se u nude u Maple Bear-u i obuka engleskog kao stranog jezika u drugim školama koje tvrde da nude dvojezično obrazovanje.

Štaviše, u Maple Bear-u, učenici počinju da uče engleski jezik u predškolskom uzrastu, koristeći sistem uronjenog učenja na engleskom jeziku i u čijem središtu se nalazi učenik, a koji je zasnovan na kanadskoj pedagogiji i najboljim praksama.

Postojala je zabrinutost da istovremeno podučavanje dva jezika decu samo zbunjuje. Srećom, bilo je i dosta istraživanja – najvećim delom sprovedenih od strane Kanađana – koja pokazuju da dvojezično obrazovanje, ne samo da uopšte ne ometa decu u razvoju, već im koristi od najranijeg do najstarijeg životnog doba.

Pa koje su to prednosti dvojezičnog obrazovanja za mlade učenike?

Za početak, to je veoma dobro za razvoj engleskog jezika, što je cilj mnogih naših roditelja koji su odabrali Maple Bear za svoju decu. Dokazano je da mladi učenici imaju:

  • bolju koncentraciju, analitičke veštine i raspolažu mogućnošću obavljanja više zadataka odjednom;
  • nauče da čitaju ranije od učenika koji govore samo jedan jezik;
  • imaju jači osećaj sopstvene vrednosti i identiteta;
  • imaju mogućnost da žive u inostranstvu i da kasnije u životu uče druge strane jezike;
  • uživaju u izlaganju mnogim kulturama što vodi ka jednoj globalnoj perspektivi.

Brojne studije potvrdile su da dvojezičnost zapravo čini osobu pametnijom jer vrši dubok uticaj na mozak, poboljšava kognitivne veštine i izoštrava pamćenje.

PISA

Kanadski obrazovni sistem konstantno se svrstava među najbolje na svetu.

2018. godine, program za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) rangirao je Kanadu na 1. mesto u svetu engleskog govornog područja u oblasti prirodnih nauka, matematike i čitanja. Kanada je ostvarila velika dostignuća i nadmašila u sve tri evaluacije ostale zemlje engleskog govornog područja 2012. i 2015. godine kao i 2018. godine ponovo.

Prema Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Kanada redovno prevazilazi Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, često sa značajnim rezultatima.

Zapravo, Kanada prevazilazi sisteme u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu zato što Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) meri sistem čitave zemlje, a ne samo žarišta izvrsnosti koja nisu svima dostupna usled geografskog položaja ili troškova. U ogromnom kanadskom javnom sistemu, svako dete ima pristup kvalitetnim školama.

Kanada se ne ističe samo u studijama na engleskom jeziku, već i u tome što je svetski lider u dvojezičnom obrazovanju.