MAPLE BEAR GLOBAL SCHOOLS The best of Canadian education for a global future.

VREME PRED EKRANOM TOKOM KOVID KRIZE

Vreme provedeno pred ekranom, i upotreba tehnike uopšte, oduvek je bila važna tema

 među roditeljima, i pre Kovid pandemije.

Sada, tokom globalne pandemije, roditelji i deca provode vreme uglavnom kod kuće.

Ova ekstremna i krajnje neobična situacija u kojoj se nalazimo, samo je intenzivirala roditeljsku brigu vezanu za količinu vremena koju deca provode uz svoje digitalne uređaje.

Shvatili smo da je povećano oslanjanje na ekrane održalo osećaj normlanosti tokom karantina.

Postavlja se pitanje kako da roditelji na uravnotežen način pristupe pitanju vremena provedenim pred ekranom tokom pandemije? 

NEMA TAČNOG ODGOVORA                                                              

Lenna Glade, Maple Bear Global Vice President Academic, kaže:

“Kontrolisanje i nadgledanje vremena provedenog ispred ekrana sada je dostiglo nove razmere i stvara značajan stres roditeljima. Ipak, ne možemo govoriti o nekom čarobnom broju sati koji se preporučuje za korišćenje ekrena u ovom vremenu bez presedana.”

Odgovor na ovu nedoumicu je u kombinaciji zdravog razuma i pronalsaka pravog balansa koji najviše odgovara za svaku porodičnu situaciju.

Internet je postao osnovno sredstvo za učenje deci, način da se druže, igraju i da se zabave.
 Aktivnosti koje su ranije dešavale u različitim okruženjima, sada su spojene i pomešane u jedan kanal i deci je lako dostupan iz kuće.

Dakle, internet nam daje veliku prednost u životu i možemo videte veliku korist koju donosi našoj deci  tokom pandemije.

PREISPITAJTE DUŽINU BORAVKA PRED EKRANOM

Uzrast deteta je faktor u smislu određivanja gde se granica postavlja. Ali, umesto da brinemo koliko je sati dete provelo ispred ekrana, važnije je da razmislimo kako to vreme koriste na svojim uređajima. 

Kao porodica, Vi možete postavljati sledeća pitanja:

  • Koji tip sadržaja prate?
  • U kakvim aktivnostima učestvuju?
  • Da li su aktivnosti aktivne ili pasivne prirode?
  • Koja je svrha ili cilj vremena provedenog ispred ekrana?

Važno je razumeti i proceniti vrstu aktivnosti sa kojom se vaše dete susreće na digitalnom uređaju.

OBRAZOVANJE I FIZIČKE AKTIVNOSTI SU POZITIVNI NAČINI ZA VIRTUELNO ANGAŽOVANJE

Roditeljstvo tokom pandemije je nova realnost kojoj se svi prilagođavamo. Važno je da  kao roditelji ne osećamo krivicu ili da se ne opterećujemo suviše pokušajem da vreme koje deca provode pred ekranom izjednačimo sa onim koje su provodili pre pandemije.

Ne zaboravite da uzmete u obzir ukupnu količinu vremena provedenu ispred ekrana, kako za virtuelno učenje tako i za zabavu, aktivnu i pasivnu konzumaciju.

Uz vaše nadgledanje, deca će iskusiti dobrobit ograničenja koja ste postavili u pogledu odgovarajuće količine vremena provedenog ispred ekrana.

Leave a comment

Related news

IGRA I UČENJE SA VAŠOM DECOM

Igra je dobra za svakoga. U Maple Bear-u, igra je deo pedagoških osnova i mi preporučujemo da igra bude (za decu i odrasle) sastavni, najvažniji deo svakoga dana.  S obzirom da su porodice  kod kuće izolovane od aktivnosti koje su im bile svakodnevnica, potrebno je razviti nove rutine kako bi se sačuvalo emotivno I psihičko zdravlje. …

Read more
PODSTICANJE UČENJU ENGLESKOG JEZIKA KOD KUĆE

Mi u Maple Bear-u duboko verujemo da obezbeđivanjem visoko kvalitetnog dvojezičnog obrazovanja, pružamo više od pukog učenja drugog jezika. Naučna istraživanja dokazuju da učenje dva ili više jezika u ranom uzrastu, ima veliki značaj za razvoj deteta, i to najčešće uključuje: Stimuliše razvoja mozga  Poboljšava razvoj engleskog jezika Osnažuje kulturološki identitet Međutim, u periodu vanrednog…

Read more
ČESTA PITANJA O DVOJEZIČNOM OBRAZOVANJU

Većina roditelja koja upiše dete u Maple Bear školu, istinski razume pristup učenju jezika koji koristimo, ali ipak postoje pitanja i nedoumice.  Ovo su neka od najčešće postavljanih pitanja koje dobijamo na ovu temu. Odgovori su zasnovani na iskustvu stečenom širom sveta i istraživanjima na koje se Maple Bear škole oslanjaju, kako bi pružili visokokvalitetno…

Read more

Information and frequent questions