MAPLE BEAR GLOBAL SCHOOLS The best of Canadian education for a global future.

ČESTA PITANJA O DVOJEZIČNOM OBRAZOVANJU

Većina roditelja koja upiše dete u Maple Bear školu, istinski razume pristup učenju jezika koji koristimo, ali ipak postoje pitanja i nedoumice. 

Ovo su neka od najčešće postavljanih pitanja koje dobijamo na ovu temu. Odgovori su zasnovani na iskustvu stečenom širom sveta i istraživanjima na koje se Maple Bear škole oslanjaju, kako bi pružili visokokvalitetno obrazovanje.

Da li će moje dete naučiti drugi jezik? I koliko će to učenje trajati?

Postizanje visokog nivoa govornog i pisanog znanja drugog jezika nije kratkotrajan proces, on zahteva vreme. Takođe, motivacija igra važnu ulogu u usvajanju drugog jezika.

Dok brzina usvajanja varira, većina dece koja počinju da uče drugi jezik tipično koriste kratke fraze i izraze posle nekoliko meseci. Produktivnije korišćenje jezika javlja se u drugom delu godine i narednoj škoskoj godini.

Potpuno je nomalno da se deca izražavaju na jeziku koji čuju u učionici. Mala deca su motivisana da se prilagode onome što je prihvatljivo u učionici i koriste reči naučene na novom jeziku.

Deca koja su učila jezik na ovaj način, govoriće engleski prirodno i upotrebljavće reči u bilo kom kontekstu. S druge strane, učeći napamet dete može zapamtiti mnogo reči, ali ih može koristiti samo u određenoj rečenici ili kontekstu.

Da li je učenje jezika kroz konstantnu izloženost istom dobar izbor za Vaše dete ?

Istraživanja govore u prilog dobrom učinku ove metode kod većine dece, uključujući i one koji dolaze iz različitih socioekonomskih i etničkih okruženja.

Ipak, postoje nedoumice oko primene ove metode kod dece sa govorno-jezičkim problemima. 

Kako mogu da pomognem svom detetu da lakše savlada novi jezik ako ga ja ne govorim ?

Roditelji bi trebalo da imaju aktivnu ulogu u obrazovanju svoje dece. Svakodnevno čitanje deci je dobra rutina, kao i uključivanje dece u aktivnosti gde mogu primeniti naučeno u školi.

Ono što će Vam uvek biti od pomoći je upoznavanje sa načinom i metodama koje se koriste u školi. Takođe je važno da se obavežete da ćete dete zadržati u ovom programu u kontinuitetu, kao i podržavati dete u korišćenju engleskog jezika van školskog okruženja.

Hoće li moje dete tečno govoriti oba jezika?

Dete može tečno govoriti oba jezika pod uslovom da postoje prilike za učenje, vežbanje i interakciju na oba jezika. Ohrabrite i pohvalite trud i postignuća vašeg deteta na oba jezika, i obezbedite zanimljive materijale za čitanje i slušanje.

Da li je normalno da moje dete pokazuje znake uznemirenosti u procesu učenja drugog jezika?

Kada najmlađi uđu u okruženje gde se govori engleski jezik, prirodno prihvate nove reči i način izražavanja. Uostalom, oni to još uvek rade i na svom maternjem jeziku. Deca će se automatski prilagoditi novom okruženju koristeći elemente svog prvog i novog jezika u izražavanju.

 Uznemirenost kod dece skoro da ne postoji ukoliko je sredina za učenje dobro pripremljena.Vaspitač igra glavnu ulogu u obezbeđivanju atmosfere pogodne za učenje jezika.

 Podrška roditelja u vidu ohrabrivanje deteta kroz procesa učenja  je izuzetno važna kada se povremeno pojave znaci uznemirenosti. 

Comments disabled.

Related news

IGRA I UČENJE SA VAŠOM DECOM

Igra je dobra za svakoga. U Maple Bear-u, igra je deo pedagoških osnova i mi preporučujemo da igra bude (za decu i odrasle) sastavni, najvažniji deo svakoga dana.  S obzirom da su porodice  kod kuće izolovane od aktivnosti koje su im bile svakodnevnica, potrebno je razviti nove rutine kako bi se sačuvalo emotivno I psihičko zdravlje. …

Read more
PODSTICANJE UČENJU ENGLESKOG JEZIKA KOD KUĆE

Mi u Maple Bear-u duboko verujemo da obezbeđivanjem visoko kvalitetnog dvojezičnog obrazovanja, pružamo više od pukog učenja drugog jezika. Naučna istraživanja dokazuju da učenje dva ili više jezika u ranom uzrastu, ima veliki značaj za razvoj deteta, i to najčešće uključuje: Stimuliše razvoja mozga  Poboljšava razvoj engleskog jezika Osnažuje kulturološki identitet Međutim, u periodu vanrednog…

Read more
VREME PRED EKRANOM TOKOM KOVID KRIZE

Vreme provedeno pred ekranom, i upotreba tehnike uopšte, oduvek je bila važna tema  među roditeljima, i pre Kovid pandemije. Sada, tokom globalne pandemije, roditelji i deca provode vreme uglavnom kod kuće. Ova ekstremna i krajnje neobična situacija u kojoj se nalazimo, samo je intenzivirala roditeljsku brigu vezanu za količinu vremena koju deca provode uz svoje…

Read more

Information and frequent questions